رئیس هیئت مدیره فدراسیون طیور درمورد تأثیر قیمتگذاری دستوری بر صنعت طیور و چالشهای این صنعت عنوان کرد: قیمتگذاری دستوری یک عارضهای است که اقتصاد کشور ما در سطح کلان گرفتار آن است و این فقط منحصر به صنعت مرغ و مرغداری نیست...
شاید ۴۰ سال است که این چالش بین دولت و بخش تولیدکننده وجود دارد که دست از سر قیمتگذاری برداشته شود. چون قیمتها تابع عرضه و تقاضا و فراوانی و کمبود کالاست. به همین دلیل، وقتی قیمتگذاری دستوری درنظر گرفته میشود به ویژه برای شرکتهایی که حسابداری شفاف دارند و در بورس هستند و مالیات خود را پرداخت میکنند آنها نمیتوانند از اقتصاد دستوری و قیمتهای تحمیلی فرار کنند و نتیجهاش میشود که مابهتفاوت قیمت بازار و دستوری از صنعت خارج میشود. یعنی تولیدکننده، مرغ را به واسطهای میفروشد و واسطه هم، آن را در بازار میچرخاند و مابهتفاوت این قیمت که باید به جیب تولیدکننده برود به جیب واسطه میرود.
رئیس هیئت مدیره فدراسیون طیور بیان کرد: در حال حاضر، ما گرفتار فرسودگی صنایع مرغداری هستیم و ماشینآلات گران هستند؛ به طوریکه نمیتوانیم آنها را خریداری کنیم و با این قیمتهای دستوری نه تنها سرمایهگذاری صورت نمیگیرد بلکه با فرار سرمایه روبهرو هستیم. علاوه بر این که، وقتی تولیدکننده بتواند با قیمت بازار به فروش کالای خود بپردازد طبیعتاً دولت میتواند مالیات خود را بگیرد و رانت و فرار مالیاتی هم، کم میشود و طبق محاسباتی که داشتم، دیدم به خاطر این موضوع، سرمایههای زیادی از این صنعت خارج میشوند.
رنگی در ادامه گفت: مشکلی که با دولت داریم این است که وقتی برای تعیین قیمت جلسه میگذاریم قیمتها بر مبنای خواست تولیدکننده یا واقعیتهای بازار تعیین نمیشوند و در این میان، باید توجه کرد کشوری که ۴۰-۴۲ درصد تورم دارد چگونه میتواند قیمتها را تثبیت کند؟ علاوه بر این که ما در بخش کارگری نیز، با مشکلاتی روبهرو هستیم.
رئیس هیئت مدیره فدراسیون طیور گفت: ۳ سال است که دولت قیمت علوفه را تثبیت کرده است ولی همین کالا به دلیل وارد شدن در کشور زیر قیمت بازار است؛ به طوریکه عرضه زیاد شده و تقاضا در جای خود باقی مانده است و کمتر از نرخ مصوب به فروش میرسد.
در ادامه، عبدالمحمد صداقتفرد، سرپرست دفتر طیور وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: الان قیمتی که به سازمان حمایت اعلام شده قیمت کارشناسی بوده که از صنعت استعلامات صورت گرفته و وزارت جهاد کشاورزی متولی تولید است.یعنی وزارت جهاد کشاورزی قیمت مرغ زنده را تا درب مرغداری پیشنهاد میدهد و قیمت بازار برعهده این وزارتخانه نیست و اگر قیمت را قبول نداشته باشیم اعلام میکنیم ولی تنظیم دهنده و مصوبکننده آن، ستاد تنظیم بازار است.
صداقتفرد در ادامه افزود: قیمت جوجه یک روزه به صورت تنظیم بازار، ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان و نرخ مرغ زنده ۶۳ هزار تومان اعلام شده و حداکثر قیمت در بازار، ۹۰ هزار تومان است و این قیمتها کارشناسی هستند و مشکلی در بازار به وجود نمیآید.
در ادامه، رنگی، رئیس هیئت مدیره فدراسیون طیور گفت: واقعیت بازار درمورد قیمتهای اعلام شده چیز دیگری است و ما حتی ۶ ماه پیش، جوجهها را با قیمتهای خیلی پایینی میفروختیم.
در ادامه، محمدرضا صدیقپور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه عنوان کرد: وقتی تولیدی ارز ترجیحی دریافت میکند باید به واقعیتهای بحث توجه شود. چون وقتی در سال، ۱۰-۱۱ میلیارد دلار از این ارز برای یارانه سفره مردم استفاده میشود قطعاً باید با دید کارشناسی برای چنین موضوعاتی جلو برویم؛ به طوریکه واقعیتها در تعیین قیمت درنظر گرفته شوند. مثلاً درمورد جوجه یکروزه، همیشه برای یکهزار تومان با دستگاههای قیمتگذاری اختلاف نظر داریم و اعتراض ما به جلسات تنظیم بازار این است که افرادی در آنجا حضور پیدا میکنند که ما اصلاً خبر نداریم آنها اطلاعاتی از آمار تولید دارند یا خیر؟!
دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه گفت: تیم تخصصی باید در آنجا شرکت کند تا دفاعیات لازم برای واقعیتهای بازار را داشته باشد ولی این که بگوییم قیمت دستوری است امکان دارد با بحث ارزی، جایگاهی نداشته باشد.
وی در ادامه گفت: اگرچه اقلامی به صورت ارز ترجیحی در اختیار ما قرار میگیرند ولی باید هزینهها نیز محاسبه شوند که در این صورت، قطعاً تولیدکننده هم تولید را در شرایط مطلوبی انجام خواهد داد.
صدیقپور تصریح کرد: ابتدای سال گذشته، مردم برای خرید مرغ در صف بودند و دلیلش فشارها بود و این واقعیتها درنظر گرفته نمیشدند. اما در یک سال اخیر، مرغ به وفور در اختیار مردم قرار گرفته و نتیجه این است که فضای تولید آماده است و فقط باید ریلگذاری اقتصادیاش در نظر گرفته شود که قطعاً با دولت جدید به این موضوعات توجه بیشتری خواهد شد و میتوانیم نوید دهیم که از محل تولید داخل، تولید دی ماه ما بیش از ۱۵۲-۱۵۳ میلیون جوجه یکروزه خواهد بود که کل مرغ شب عید امسال را در شرایط مطلوبی تأمین خواهد کرد ولی درخواست میکنیم برای یکهزار و دو هزار تومان، شرایط را بلاتکلیف نگذارند و شرایط بازار را درنظر بگیرند؛ چراکه در حال حاضر، متأسفانه قیمت مرغ زیر قیمت کارشناسی قرار گرفته است و اگر به موقع، قیمتها اعلام شوند قطعاً شرایط ما باثباتتر خواهد بود.
در انتها، داوود رنگی، رئیس هیئت مدیره فدراسیون طیور اضافه کرد: دولت نباید سر تولیدکننده منت بگذارد که ارز ترجیحی میدهد و به این بهانه، قیمت خود را به تولیدکننده تحمیل کند. چون دولت وظیفه دارد که کالا و خوراک مردم را تأمین کند.